Wat is VoIP?

Wat is VoIP?

VoIP is een afkorting voor Voice Over IP. Dus spraak over een IP verbinding. In de meeste gevallen betreft het IP over (via) een internetverbinding. Maar VoIP kan ook over intranet (dus een intern VoIP netwerk). Bijvoorbeeld wanneer u een VoIP telefooncentrale (PBX) op de bedrijfslocatie heeft staan. Staat de telefooncentrale in een datacenter dan heet het Hosted VoIP, Hosted PBX of telefonie in de cloud.

Wij zijn een VoIP specialist voor de zakelijke markt en adviseren u graag over VoIP telefonie in de cloud. Tevens SIP trunking voor telefooncentrales die op het bedrijf staan. Heeft u specifieke vragen over VoIP? Stel ze aan een van onze specialisten, we staan u graag te woord. Op zoek naar een vrijblijvende offerte? Wij maken graag een voorstel voor uw zakelijke telefonie via internet.

VoIP betekenis: bellen via internet

In de volksmond wordt VoIP ook wel internettelefonie, bellen via internet, VoIP bellen of internetbellen genoemd. Deze uitdrukkingen zeggen eigenlijk precies wat VoIP is: een telefoongesprek via internet. De telecomprovider bij wie het abonnement loopt zet de gesproken woorden (analoog) om naar een digitaal signaal. Hiervoor wordt een codec gebruikt. G711.A is een vaak gebruikte codec. De digitale signalen worden via een IP verbinding (een internetverbinding) bij de ontvanger afgeleverd in een passende vorm (vaak weer terug naar analoog) zodat hij of zij de woorden kan horen. Een ander woord voor VoIP is SIP. SIP staat voor Session Initiation Protocol (SIP). Het is een protocol om multimediacommunicatie.

Wat is VoIP niet?

Sommige mensen denken dat VoIP een protocol is. Een afspraak over hoe bellen via internet zou moeten werken. Maar dat protocol heet SIP.

Wat is SIP?

SIP is het protocol waarover VoIP meestal communiceert. Dit is een standaard protocol waarover wereldwijd afspraken zijn gemaakt. Als iedereen zich aan deze afspraken houdt dan gaat het in principe niet fout met VoIP bellen. In de praktijk gaat het soms wel fout. Een modem of router houdt zich niet goed aan de regels en veroorzaakt storing in de telefonie. Door soms slechts enkele aanpassingen te maken in de configuratie van de modem of router gaat het vaak al goed. In sommige gevallen is het noodzakelijk om de modem of router te vervangen. Een VoIP geschikte modem of router is al beschikbaar vanaf 99 euro exclusief BTW, afhankelijk van de internetsnelheid die u ermee wilt halen.

VoIP: Zakelijk bellen in de cloud

Zakelijk bellen in de cloud heeft heel veel voordelen. Nu ISDN geen optie meer is, belt iedereen via het internet. Geen telefooncentrale meer op locatie, en alles wordt digitaal geregeld. Even inloggen op de digitale telefooncentrale en u kunt zelf regelen hoe, waar en wanneer de telefoon over moet gaan. Dat kan met vaste telefoons, maar ook een combinatie met mobiel. Zo heeft u 1 nummer, die zo wel op mobiel als vast wordt gebruikt.

Zakelijk bellen is nog nooit zo eenvoudig geweest. 

VoIP modem of router nodig

U heeft het wellicht weleens langs horen komen toen u aan iemand iets vroeg over internetbellen: “Is je modem geschikt voor VoIP?”. Geen onbelangrijke vraag. Als een modem of router niet goed omgaat met VoIP signalen dan bestaat de kans dat u rare problemen krijgt met bellen en gebeld worden. U kunt helemaal niet bereikbaar zijn. Of het vervelende probleem dat u de beller wel hoor maar de beller u niet. En wat dacht u van een robotstem tijdens een telefoongesprek? Al deze problemen worden meestal veroorzaakt door de modem of router. Het kan een instelling zijn of het apparaat is gewoon niet geschikt. Is het apparaat niet in staat om internettelefonie goed af te handelen en helpt het aanpassen van instellingen niet? Aanschaf van een nieuwe modem of router is dan de enige oplossing. Let er bij de aanschaf gelijk op of het geschikt is voor de snelheid van uw internetverbinding. Sommige routers limiteren de snelheid van uw internet. 

Meer weten over VoIP?

Wilt u meer weten over bellen via internet voor de zakelijke markt? Lees de voordelen en nadelen van VoIP.

Bent u overtuigd om VoIP telefonie te nemen? Neem dan contact op, of vraag een gratis VoIP Offerte aan.

Veelgestelde vragen over VoIP

Nog even in het kort:

  • Wat betekent VoIP?

    VoIP is een Engelse afkorting voor Voice over Internet Protocol… wat in het Nederlands vrij vertaald kan worden met Bellen via het internet.

  • Heb je daar een speciale VoIP telefoon voor nodig?

    Ja en nee. Het is mogelijk met een ouderwetse, normale telefoon ook via VoIP te bellen. Maar dan zijn er wel beperkingen. Met een echte VoIP telefoon heeft u een overvloed aan mogelijkheden om in te stellen via de telefoon. Deze instellingen zitten niet op een oude telefoon. Dus u kunt er wel mee bellen, maar dan mist u belangrijke functionaliteiten.

  • Heb ik een speciaal VoIP telefoonnummer nodig?

    Nee, u kunt gewoon uw lokale telefoonnummer behouden. Wilt u een zakelijk nummer, dan kunt u via ons ook een 085 nummer aanvragen. Deze is regio onafhankelijk en kan ook meegenomen worden bij een verhuizing naar een andere locatie.