Vaak gestelde algemene VOIP vragen

Wat is VOIP eigenlijk?

VOIP is een afkorting van Voice over Internet Protocol, met andere woorden: spraak over internet. Een andere benaming voor bellen via internet is IP-telefonie. Met VOIP stuurt u spraak middels digitale pakketjes heen en weer over een datalijn, bijvoorbeeld internet. VOIP verkeer kan plaatsvinden tussen VOIP-telefoons (hardphone) maar ook tussen computers waar telefoonsoftware op draait (softphone). VOIP maakt gebruik van verschillende protocollen om te communiceren. Een veel gebruikt protocol is SIP.

Wat is SIP?

SIP staat voor Session Initiation Protocol: de voorgestelde standaard voor het opzetten van sessies tussen één of meer cliënts. SIP is één van de leidende protocollen voor Voice over IP.

Kan ik bellen via VOIP zonder PC?

Jazeker. Bellen via VOIP kan weliswaar via de PC (de zgn. softphone) maar ook gewoon via een telefoontoestel. Het kan zelfs via uw huidige telefoon (analoog toestel) maar dan heeft u een speciale router nodig. Handiger is een VOIP-telefoon. Deze telefoon sluit u aan op internet en u belt via VOIP.

VOIP werkt toch alleen als de andere ook VOIP heeft?

Nee. VOIP is puur de techniek waarmee u belt. Als u middels VOIP naar een aansluiting op het traditionele netwerk belt dan heeft u in principe niet een ‘rechtstreeks’ lijntje. Een gateway zorgt ervoor dat er een koppeling wordt gemaakt tussen het VOIP netwerk en het traditionele netwerk.

Kan ik ook naar mobiele nummers bellen met VOIP?

Bellen met VOIP is minimaal hetzelfde als bellen op de oude (traditionele) manier. Dus ook bellen naar mobiele telefoonnummers is geen probleem.

Hoe snel moet mijn verbinding zijn voor Voice over IP?

Als u gebruik wilt maken van VOIPfonie heeft u een vaste internetaansluiting nodig. De snelheid (bandbreedte) van uw internetverbinding bepaalt het aantal tegelijktijdige gesprekken dat u via VOIP kunt voeren. Deze bandbreedte moet altijd beschikbaar zijn. Dit wil zeggen dat wanneer u over dezelfde lijn ook wilt surfen, hiervoor extra bandbreedte beschikbaar moet zijn. Middels Quality of Service (QoS) kunnen routers en switches geconfigureerd worden om VOIP verkeer voorrang te geven boven ander verkeer zoals bijvoorbeeld surfen. Gaat u liever voor optimale zekerheid dan kunt u overwegen een tweede (kleine) internetverbinding aan te vragen alleen voor VOIP.